Nauka
24

Veliko otkriće: Nedaleko od Stonehengea otkriven spomenik od 100 kamenih blokova

Klix.ba
Kameni blokovi nedavno pronađeni u blizini Stonehengea mogli bi predstavljati najveći prahistorijski spomenik u Britaniji i Evropi.

Koristeći radare naučnici su uspjeli pronaći ostatke 100 blokova na arheološkoj lokaciji Durrington Walls. Riječ je o vrhuncu petogodišnjeg projekta tima "The Stonehenge Living Landscapes", a svoj pronalazak naučnici smatraju izuzuetno sretnim.

Durrington Walls predstavlja najveći kompleks kamenih blokova širok 1.500 metara koji karakteriše prirodna depresija. Ipak, niko od arheologa nije očekivao prisustvo monolitnih kamenih blokova.

Blokovi su bili visoki i do 4,5 metara, a pretpostavlja se da su dio strukture izgrađene prije 4.500 godina na udaljenosti ne većoj od 3.000 metara od neprevaziđenog Stonehengea.

Istraživač Vince Gaffney tvrdi da su blokovi bili potpuno izgubljeni i zaboravljeni, ali da su pronađeni samo zahvaljujući modernoj tehnologiji. Naučnici zasad pretpostavljaju da se lokacija koristila za neku vrstu obreda.

"Ovo je jedna od najvećih kamenih struktura u Evropi i skrivala se više od 4.000 godina. Ovo je nevjerovatno otkriće", rekao je Gaffney.