Nauka
27

Veliki asteroid proći će večeras blizu naše planete

Klix.ba
Asteroid dužine 2,7 kilometara projurit će pored Zemlje, ali na dovoljnoj udaljenosti da se izbjegne katastrofa velikih razmjera.

Velika stijena nazvana Asteroid 1998 QE2 bit će najbliže Zemlji kasno večeras. No, nema razloga za brigu. Asteroid će biti na sigurnoj udaljenosti od 5,7 miliona kilometara, odnosno 15 puta većoj udaljenosti nego što je udaljenost između Zemlje i Mjeseca.

Astronomi neće moći vidjeti asteroid bez moćnih teleskopa.

"Očekujemo da ćemo dobiti niz fotografija visoke rezolucije koje bi mogle otkriti kakva je zapravo površina asteroida. Kad god prolazi ovako blizu to je prilika da se prostudiraju detalji poput veličine, oblika, rotacije, površinskih karakteristika i sve ono što nam mogu reći o porijeklu. Koristit ćemo nova radarska mjerenja udaljenosti asteroida i brzinu kako bismo izračunali njegovu orbitu i procijenili njegove pokrete u budućnosti", rekao je Lance Benner, NASA-in stručnjak.

I nema razloga za brigu da bi neki od budućih asteroida mogao udariti u Zemlju. Stručnjaci kažu kako se takvo nešto desi svakih četiri miliona godina.

"Radarska opservacija utvrdila je da takav asteroid neće zadugo doći blizu", dodao je astrofizičar Alan Fitzsimmons.