Spremite se za "globalnu Katrinu"
0

Velika solarna oluja bi mogla uzrokovati nestanak struje širom svijeta

Sarajevo-x.com
Cijeli svijet bi se mogao suočiti sa svirepom "svemirskom olujom" koja bi mogla prekinuti rad satelita, prizemljiti avione i dovesti do potpune tame na Zemlji čime bi nastala šteta koja bi se mjerila u milijardama eura, tvrde naučnici.

Astronomi upozoravaju čovječanstvo da je sada mogućnost za veliku solarnu oluju veća nego ikad prije, te da bi se cijela planeta trebala pripremiti za "globalnu katastrofu u stilu uragana Katrine". Masivna erupcija Sunca bi na Zemlju poslala valove radijacije i naelektrisanih čestica, pri čemu bi bili oštećeni satelitski sistemi koji se koriste za sinhronizaciju kompjutera, navigaciju aviona i mreže mobilne telefonije.

Ukoliko oluja bude dovoljno snažna, mogla bi potpuno srušiti tržište akcija i uzrokovati nestanak električne energije koji bi trajao sedmicama, pa čak i mjesecima, tvrde eksperti.

Šanse za solarnu oluju postaju sve veće jer Sunce ulazi u najaktivniji period svog prirodnog ciklusa. Svijet je iskusio djelić eksplozivne moći Sunca prošle sedmice kada se dogodila najsnažnija solarna erupcija u posljednjih pet godina, nakon čega je prema zemlji emitovana naelektrisana plazma brzinom od 934 kilometra u sekundi. Oluja je uzrokovala smetnje u komunikacijama.

"Vrijeme u svemiru moramo shvatiti veoma ozbiljno. Imali smo relativno miran period, ali ne možemo očekivati da se to nastavi. Opasnost po naše sisteme se dramatično povećala", rekao je naučnik Sir John Beddington.

Solarne oluje su uzrokovane masivnim sunčevim eksplozijama koje emituju valove X-zraka i ultraljubičaste radijacije koji dopiru na Zemlju za samo nekoliko minuta, pri čemu ometaju radiosignale i oštećuju elektroniku satelita.

Nakon deset do dvadeset minuta slijedi val energetskih čestica koje mogu uzrokovati potpuni haos sa satelitima, a petnaest do trideset sati kasnije stiže val naelektrisane plazme koja se sudara sa magnetskim poljem Zemlje.

Sunce prolazi kroz ciklus normalne aktivnosti koji traje prosječno jedanaest godina. Najveći solarni maksimum se dogodio 2001. godine. Posljednji minimum je bio posebno slab i trajao je dugo.

Svemirske oluje nisu nista novo. Prvu je zabilježio britanski astronom Richard Carrington 1859. godine. Jedna je 1972. godine u državi Illinois dovela do prekida telefonskih linija, dok je druga 1989. godine u Quebecu uzrokovala prekid prenosa električne energije i potpuno pomračenje, objavio je Daily Mail.