Stephen Hawking
0

"Vanzemaljci postoje, no kontakt s njima je poguban"

Sarajevo-x.com
Stephen Hawking
Stephen Hawking
Jedan od vodećih svjetskih naučnika Stephen Hawking tvrdi da vanzemaljci postoje, ali je upozorio čovječanstvo da ih ne pokušava kontaktirati.

Hawking je izjavio da u svemiru postoji 100 milijardi galaksija sa stotinama miliona zvijezda što znači da je nemoguće da je život razvijen jedino na planeti Zemlji.

"Mom matematičkom mozgu sami brojevi dokazuju da je posve racionalno razmišljati o vanzemaljcima", kazao je slavni naučnik, prenosi Sunday Times.

Hawking je istakao da se može raditi o mikrobima, jednostavnim životinjama kao što su crvi i koji su na Zemlji već milionima godina, ali je dodao i to da je moguće i da se život na drugim planetama daleko više razvio.

"Potrebno je samo da pogledamo sebe i shvatimo kako se inteligentni oblik života može razviti u nešto što ne želimo sresti. Zamišljam vanzemaljce u ogromnim svemirskim brodovima i kako su već potrošili sve resurse na svojoj planeti. Tako napredni vanzemaljci mogli bi postati nomadi koji su potrazi za osvajanjem i kolonizacijom svih planeta do kojih mogu doći", kazao je Hawking za seriju dokumentaraca Discovery Channela koje će se emitirati narednog mjeseca.

Naučnik, koji je inače paraliziran zbog neuromuskularne distrofije, istakao je kako bi bilo kakav kontakt sa vanzemaljcima bio katastrofalan za ljudski rod.

"Ako nas vanzemaljci ikada posjete mislim da bi ishod bio kao kada je Kristofor Kolumbo prvi put stao na tlo Amerike, a što naravno nije baš bilo dobro za američke Indijance."