Astronom Seth Shostak
0

"Vanzemaljci možda koriste inteligentne robote"

Sarajevo-x.com
Astronom Seth Shostak, koji radi na projektu SETI (Služba za traganje za vanzemaljskom inteligencijom) u Kaliforniji kazao je kako bi se tokom traganja za vanzemaljcima trebala uzeti u razmatranje i činjenica da je moguće da ta svemirska bića djeluju kroz osjetljive robote.

Viši astronom Shostak smatra da ljudi imaju veće šanse da prime signale robota koje koriste vanzemaljci, nego signale biološkog oblika života koji je i stvorio te robote.

Shostak je napomenuo da je dosadašnja potraga za vanzemaljskim životom uglavnom slijedila standardna pravila biohemije, odnosno bila je zasnovana na pretpostavci da su vanzemaljska bića biološki živa. Međutim, on smatra da su astronomi možda previdjeli postojanje "živih mašina" u svemiru.

Naučnik je, u tekstu kojije objavio u žurnalu "Acta Astronautica", ustvrdio da evolucija može potrajati i potrebno je mnogo vremena do dođe do interplanetarne komunikacije, no tehnologija se mnogo brže razvija i ta brzina je dovoljna da sama tehnologija pretekne vrstu koja ju je i razvila, prenosi "Daily Telegraph".

Shostak je kazao da ako pogledamo razdoblje iza nas, vidjet ćemo da smo u jednom trentku izumjeli radio, a već u drugom trenutku smo imali sve što je potrebno da se vinemo u svemir. Upravo taj ubrzani razvoj tehnologije i dokazuje da smo sposobni da razvijemo inteligentne mašine, smatra naučnik.