Nova nada za oboljele
0

Vakcina protiv AIDS-a spremna za testiranje

Sarajevo-x.com
Agencija Canadian Press jučer je javila da je vakcina protiv virusa HIV-a/AIDS-a spremna za testiranje na ljudima.

Vakcina protiv virusa HIV-a/ AIDS-a koja je razvijena u Kanadi prošla je prve sigurnosne testove na životinjama i spremna je za prvi test na ljudima.

'Ovo je ogroman korak za nas', izjavio je Yong Kang, profesor mikrobiologije sa Sveučilišta Ontario koji je zajedno sa svojim timom na ovom otkriću radio punih dvadeset godina.

Ono što se čeka jeste odobrenje američke FDA (Food and Drug Administration) pa da konačno započnu prvi klinički testovi ispitivanja vakcine na ljudima. Testovi će se vršiti na grupi od 40 do 50 volontera zaraženih virusom HIV-a/AIDS-a.

Prilikom ispitivanja vakcine na životinjama nisu primjećeni nikakvi štetni popratni efekti, a ne treba ni spominjati značaj ovog otkrića ukoliko se ono pokaže efikasnim i na ljudima.

Sindrom stečene imunodeficijencije ili AIDS je neizlječiva bolest imunološkog sistema. Osnovna osobina te bolesti je teško oštećenje imunološkog sistema, tj. nemogućnost da se taj sistem brani od štetnog djelovanja različitih bolesti. Tada se smanjuje broj leukocita u krvi, smanjen je broj limfocita u limfnim čvorovima i slezeni, te broj zrelih T limfocita i količina antitijela.

Bolest je prvi put otkrivena 1981. kod pet mladih homoseksualaca iz Los Angelesa, a niko nije slutio da će ta bolest prerasti u 'kugu 20.vijeka', kako su je poslije nazvali. Dvije godine kasnije francuski onkolog Luc Montagnier na francuskom institutu Pasteur izolirao je dotad nepoznat virus i prozvao ga retrovirusom HIV-a, a bolest AIDS-om.

Do 1996. godine otprilike 22,6 miliona ljudi bilo je HIV pozitivno, od toga 21,8 miliona odraslih i oko 830.000 djece.

Godine 2007. u svijetu je živio slijedeći broj zaraženih opakim virusom: u Sjevernoj Americi -1,3 miliona, Karibi- 230.000, Južna Amerika -1,3 milona, Zapadna Europa- 760.000, Sjeverna Afrika i Srednji Istok - 380.000, zatim Subsaharska Afrika - 22,5 miliona, Istočna Europa i Centralna Azija - 1,6 miliona, Istočna Azija - 800.000, Južna i Jugoistična Azija - 4,0 miliona, te Oceanija sa 75.000 zaraženih.