Velika Britanija
0

Uspio porođaj nakon transplantacije jajnika

Sarajevo-x.com
U utorak navečer u Velikoj Britaniji rođena je prva beba nakon uspješne transplantacije jajnika na majci koja je prethodno zbog bolesti jajnika bila sterilna.

Ženi, 39-godišnoj Njemici čije ime mediji ne prenose, jajnik je transplantiran s njene identične sestre bliznakinje, a ovo je prvi slučaj uspješnog porođaja žene koja je prije transplantacije bila sterilna.

Naime, majka novorođene djevojčice je od 15. godine života bila sterilna, a njen ljekar, dr.Sherman Miller koji je izvršio transplantaciju i pratio trudnoću izjavio je "da nikad nije bio tako sretan kao kad je čuo plač ovog djeteta".

"Ovo je otvorilo sasvim nove mogućnosti i za majke koje ne žele djecu u 20-im. Pomoću vlastitog smrznutog jajnika, žene bi bez problema mogle imati djecu i u 40-im godinama u kojima je inače teško zanijeti", dodaje Miller.

Ljekari tvrde da je ovo revolucionaran događaj u medicini s obzirom na rastući problem neplodnosti u svijetu, a i sve veći broj majki koje se odlučuju za djecu u kasnijim godinama života.