Materijal iz matičnih ćelija
0

Uskoro začeće bez odnosa oca i majke

Sarajevo-x.com
Ljudska jajašca i sperma "izgojeni" su u laboratoriji u okviru naučnog istraživanja koje bi zauvijek moglo promijeniti proces oplodnje.

Uspjeh ovog eksperimenta mogao bi dovesti do trajnog rješenja problema neplodnosti i pomoći svima koji to žele da imaju biološke potomke.

Ipak, nije sve tako sjajno kad je riječ o vantjelesnoj oplodnji ove vrste. Mnogo je onih koji se pozivaju na moral i kritikuju davanje mogućnosti začeća umjetnim putem, objašnjavajući da su muškarci i žene tako u potpunosti isključeni iz cijelog procesa, što, po njihovom mišljenju, nije dobro.

Boreći se protiv problema neplodnosti uništit ćete veze između članova porodice, poručuju.

Istraživanje koje je finansirala američka vlada nudi još i takozvanu "čudotvornu pilulu" protiv menopauze, koja ženama omogućava rađanje djece i u poodmakloj životnoj dobi, piše Daily Mail.

Akcenat je stavljen na matične ćelije, koje se smatraju izvorom samoobnavljanja organizma.

Naučnici Univerziteta Stanford u Kaliforniji utvrdili su da na pravi način dozirani "koktel" hemikalija i vitamina te ćelije navodi na stvaranje jajašca i sperme.

Uspjeh na oba polja objavljen je detaljnije u magazinu Nature, a glavna poruka je da će jednog dana muškarci i žene moći "uzgajati" vlastita jajašca i spermu.

Nauka je također otvorila mogućnost stvaranja "muških jajnih ćelija" i "ženske sperme" koja bi se dobijala iz kože.

Ovo bi homoseksualnim parovima omogućilo da imaju djecu koja su i genetski njihova. Tako bi mnogle biti odgonetnute mnoge tajne o produkciji jajašca i sperme, što bi sigurno dovelo do pronalaska lijeka protiv neplodnosti.

Naučnici priznaju da je pred njima dug put, ali također dodaju da je to san koji se usuđuju sanjati.