Institut u Švicarskoj
0

Uskoro pilula koja briše sjećanja nakon prekida

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Lijek koji služi za brisanje prikupljenih sjećanja na nesretne i sramne trenutke u životu uskoro bi mogao biti izumljen, tvrde naučnici.

Zadirkivanje koje smo pretrpjeli u djetinjstvu, iskustva kojih se nerado sjećamo, kao ona kad smo izgubili ljubimca ili kad nas je napustio partner time bi mogla biti obrisana iz naših glava, piše Daily Mail.

Testiranja ovog lijeka na životinjama vrše se u institutu Friedrich Miescher u Švicarskoj, a naučnik koji se ovim dostignućem bavi je Andreas Lüthi.

Kada i ako bude proizvedena, ova pilula će imati mogućnost selektivnog brisanja sjećanja, poput pojave iz filma "Eternal Sunshine of the Spotless Mind", u kojem Kate Winslet i Jim Carrey pilulom uspijevaju izbrisati gorka sjećanja na svoju ljubavnu vezu.

U okviru posljednjih istraživanja životinjama je davana supstanca koja je "istopila" barijeru oko amigdale, organa u mozgu u kojem se zadržavaju sjećanja na pretrpljeni strah.

Nakon tretmana ove životinje su se prestale bojati zvukova poput elektro-šokova, te se zaključilo kako su sjećanja na njih zaista bila izbrisana.

Kritičari, na drugoj strani, izražavaju bojazan da bi tokom tretmana greškom moglo doći do brisanja dobrih i korisnih sjećanja, te stoga upozoravaju na zloupotrebu.

Profesor neurologije sa Univerziteta New York, Joseph LeDoux, ističe kako bi ovaj lijek mogao pomoći ljudima da preko postojećih prepišu nove, sretnije misli. Cilj lijeka je i da pomogne vojnicima da prevaziđu posttraumatski stres, a osobama koje pate od različitih fobija da se lakše oporave.

"Svaki vojnik koji je pretrpio posttraumatski stres s kojim sam razgovarao voljan je da žrtvuje nekoliko normalnih sjećanja da bi se riješio onih loših", kaže doktor LeDoux.

Ipak, doktorica Ashok Hegde, neurologinja sa Univerziteta Wake Forest u Sjevernoj Karolini tvrdi da "loša sjećanja, poput smrti ljubimca ili neuspješne ljubavne veze s vremenom izblijede".

"Većina neugodnih sjećanja iščeznu sama od sebe, dok ona lijepa mnogo duže ostaju živa", smatra ona.