Nauka
0

Uskoro na svijetu neće postojati slijepi ljudi

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Počela su istraživanja vezana za implantat bioničkog oka, koji bi omogućio slijepim ljudima da dobiju čulo vida. Princip implantata je u prosljeđivanju vizuelne informacije iz postavljene kamere prema elektrodama u oku, izvijestili su američki naučnici.

Profesor Mark Humayan je otkrio detalje Argus II sistema na konferenciji Američke asocijacije za razvijanje nauke, koja je održana u San Franciscu. On je rekao da su američke vlasti dale zeleno svjetlo za početak testiranja implantata na 50 do 75 pacijenata.

Manje napredna verzija retinalnog implantata je omogućila slijepim osobama da vide svjetlo, oblike i pokrete. Šest pacijenata je već isprobalo 16-pikselski sistem, a jedan od njih ga uspješno koristi već pet godina.

„Ono što pokušavamo da uradimo jeste da slike u realnom vremenu koje se snimaju kamerom konvertujemo u slabe električne impulse koji bi aktivirali inače slijepo oko, te bi na taj način omogućili slijepim ljudima da vide“, izjavio je Humayun na konferenciji.

Ugradnja novih uređaja bi podrazumijevala ugradnju sićušnih elektroda u zadnjem dijelu retine. Slike sa kamere bi bile transformirane u električne signale koji bi se bežičnim putem prenijeli u prijemnik smješten ispod oka, a sa kojeg bi se signali doveli na elektrode.

Novi implantat ima veću rezoluciju nego prethodni uređaji, a ugrađivalo bi se 60 elektroda koje su značajno manje. Nova ispitivanja će se izvršiti u pet centara širom SAD-a u periodu od naredne dvije godine, a učestvovat će 50-75 pacijenata starosti preko 50 godina.

Ako se pokaže uspješnim, uređaj bi se mogao kupiti za 30.000 dolara.