Nauka
0

Uskoro ljubičasti paradajz

Sarajevo-x.com
Istraživači Oregone State Univerziteta odlučili su isprobati novu mješavinu boja i hranjivih sastojaka, te tako proizveli ljubičasti paradajz tamne kore kao kod patlidžana. I ne samo da izgleda interesantno već bi mogao biti i mnogo bolji od običnog paradajza za vaš organizam.

Novi pigment sadrži iste fitokemijske komponente koje možemo naći kod borovnica, a za koje se smatra da umanjuju rizik od raka i srčanih bolesti.

Iako je ovaj eksperiment trajao punih šest godina, ljubičasti hibrid bi se mogao naći na našim tanjirima u naredne dvije godine.

Genetičko porijeklo nije upitno, budući da ljubičasti paradajz potiče iz divljih vrsta Južne Amerike.

Jim Myers, profesor sa Oregone State Univerziteta koji nadgleda ovaj zanimljivi projekat, izjavio je kako se ovdje ne radi o revolucionarnoj svjetskoj promjeni, ali će njihov rad svakako potaknuti vlasnike povrtnjaka i komercijalne uzgajivače da pokušaju isto.

Iako lokalno stanovništvo još uvijek ne može kupiti hibride, nekolicina ih je ljetos dobila priliku predstaviti među farmerima Mid Valleyja.

Lokalni kušači su imali različito mišljenje, pa istraživači sada rade na ukrštavanju sa popularnim Sungold paradajzom kako bi poboljšali ukus.

Ovaj Sungold hibrid neće biti spreman za konzumiranje još dugi niz godina.