Novo naučno otkriće
0

Uskoro ćemo zube uzgajati u laboratoriji?

Sarajevo-x.com
Američki naučnici vjeruju da su pronašli odgovarajući način za "uzgoj" zuba u, ni manje ni više nego, u laboratoriji. Zahvaljujući ovom revolucionarnom otkriću, tvrde stručnjaci, uskoro bismo mogli reći zbogom zubnim plombama i protezama.

Kako saznaje BBC, tim naučnika iz američke savezne države Oregon locirao je gen odgovoran za stvaranje zubne cakline, veoma tvrdog vanjskog sloja zuba kojeg nije moguće ponovo obnoviti prirodnim putem.

Neki istraživači već uspješno obnavljaju unutrašnje dijelove zuba kod životinja, ali bez cakline.

Eksperimenti vršeni nad miševima pokazali su da gen, trankripcijski faktor pod nazivom Ctip2, ima nekoliko funkcija koje se odnose na otpornost i razvoj kože i živaca. Istraživački rad naučnika sa Oregon State Universityja otkrio je povezanost sa caklinom proučavajući miševe kojima nedostaje Ctip2.

"Nije neobična pojava da gen ima nekoliko funkcija, ali ranije nismo znali šta tačno regulira razvoj zubne cakline", izjavila je za BBC voditeljica studije, doktorica Chrissa Kioussi.

Tako su naučnici zapravo eksperimentima otkrili da gen Ctip2 ima ključnu ulogu u proizvodnji stanica cakline, poznatih kao ameloblasti.

"Ovo je prvi transkripcijski faktor ikada pronađen koji kontroliše stvaranje i dozrijevanje ameloblasta, stanica koje stvaraju caklinu", otkrila je dr Kioussi i dodala kako su potrebne nove detaljnije studije kako bi se ovo otkriće moglo iskoristiti za unaprijeđenje zdravlja zubi ljudi.

Prema mišljenju stručnjaka, kontroliranje gena u kombinaciji sa tehnologijom baziranom na matičnim stanicama moglo bi realno rezultirati vještačkim stvaranjem funkcionalnih zuba. Nova saznanja mogla bi se iskoristiti i za jačanje postojeće cakline, popravku oštećene cakline, uklanjanje karijesa i eliminiranja potrebe za zubnim plombama.

Šta kažete na to? Ukoliko zamisli naučnika zaista postanu stvarnost, odlazak kod zubara više neće izazivati paniku u vašoj glavi i grčeve u stomaku, već će postati veoma ugodna aktivnost.