Nauka
33

Uskoro ćemo čuti prve zvukove s Marsa

Klix.ba
Foto: NASA
Foto: NASA
Zašto nikada nismo snimili zvuk na Marsu? To je ptanje koje nam do sada sigurno nije palo na pamet, a posljednja vijest iz NASA-e govori da će nova misija uključivati dva mikrofona.

NASA će 2020. godine na Mars poslati novi rover koji trenutno nosi nemaštoviti kodni naziv 2020 Mars. Riječ je o nasljedniku Curiosityja koji trenutno vrši operativne naučne zadatke na površini Crvene planete. Također, novi rover će na Mars ponijeti jedan novi instrument.

Rover 2020 Mars će na Crvenu planetu sletjeti u februaru 2021. godine sa zadatkom pronalaženja dokaza o nekadašnjim ili trenutnim oblicima života. Povrh toga, 2020 Mars će sa sobom ponijeti i mikrofon.

Mikrofoni su već ranije bili poslani na Mars, ali nisu radili. Prvi je poslan u sklopu misije Mars Polar iz 1998. godine, koji je nažalost uništen prilikom pada letjelice. Drugi mikrofon je ponijela letjelica Phoenix 2008. godine, ali nije mogao biti uključen zbog kvara na elektronici.

Rover 2020 Mars će sa na sebi nositi dva mikrofona – prvi će snimati zvuk prilikom ulaska u atmosferu, a drugi će snimati zvuk na površini planete.