Naučna ekspedicija
0

Uskoro 3D mapa olupine legendarnog Titanika

Sarajevo-x.com
U augustu će se tim američkih naučnika otisnuti u vode sjevernog Atlantika, 344 km jugoistočno od Newfoundlanda, kako bi utvrdili u kakvom se stanju nalazi Titanik, najpoznatija olupina broda na svijetu.

Analiza stanja omogućit će im da kreiraju trodimenzionalnu mapu kojom će "virtuelno izroniti" brod potonuo 15. aprila 1921. godine, kada je život izgubilo 1.522 ljudi.

Ekspedicija će imati najzahtjevniji naučni zadatak na Titaniku. Neće prikupljati nikakve artefakte, već samo procjenjivati stanje stotina hiljada ostataka.

Titanik se nasukao na ledenu santu i potonuo u međunarodnim vodama. Godine 1985. pronašao ga je okeanograf Robert Ballard sa ekspedicijom. Od tada su timovi naučnika prikupljali razne ostatke iz olupine broda, poput porculana, cipela i opreme.

Posljednja ekspedicija organizovana je 2004. a olupinu je dosad vidjelo više miliona ljudi, piše AP.

"Vjerujemo da tamo postoji još mnogo uzbudljivih misterija koje treba otkriti", kaže Chris Davino, predsjednik kompanije "Premier Exhibitions" koja organizuje ronjenja do olupine.

"Tim iz snova", kojeg čine okeanografi, arheolozi i drugi stručnjaci, ima namjeru otkriti do koje mjere je okean utjecao na stanje olupine. Koristit će sofisticirane uređaje koji se nikad prije nisu upotrebljavali u te svrhe.

Očekuje se da nauka neće stati na tom jednom putovanju u okeanske dubine koje skrivaju legendarni brod.