Baš poput Spider-Mana
0

Uređaj uz koji će ljudi moći hodati po zidovima

Sarajevo-x.com
Novi visokotehnološki uređaj omogućit će ljudima da hodaju po zidovima baš poput Spider-Mana. Naime, naučnici rade na izumu adhezivnog, odnosno ljepljivog uređaja koji će se moći uključivati i isključivati na prekidaču.

Uređaj se sastoji od gornje ravne ploče na kojoj su male rupe promjera nekoliko stotina mikrona, dok se u donjoj ploči nalazi voda, a između je prozirni sloj.

Uređaj koristi baterije od devet volti koje stvaraju snažno električno polje koje povlači vodu kroz male rupe na gornjem sloju.

Površinska napetost kapljica omogućava spajanje dvaju površina. Kada se električna energija isključi površine se razdvajaju.

"U našem svakodnevnom iskustvu takve snage su prilično slabe. No ukoliko proizvedemo više takvih sila i kontrolišemo ih možemo stvoriti jaku adhezivnu silu“, kazao je profesor Paul Steen sa Univerziteta u Cornellu.

Potrebno je još dodatnog rada za stvaranje uređaja koji će moći podnijeti čovjekovu težinu i zahvaljujući kojem če čovjek moći hodati po zidovima. Jedan od do sada urađenih prototipa ima 1.000 rupica i može držati težinu od 30 grama.

No, testiranje je pokazalo da ukoliko se na gornjoj površinskoj ploči nalazi mnogo više manjih rupa uređaj onda može podnijeti i do šest kilograma težine.

Ove informacije o uređaju kojeg naučnici izrađuju objavljene su u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.