Uspješan eksperiment
0

Uređaj pretvara misli pacijenta u riječi

Sarajevo-x.com
Naučnici su sve bliže otkriću uređaja pomoću kojeg će biti moguće čitati ljudske misli. Naime, nedavno je otkriven način prevođenja ljudskih misli u riječi i stručnjaci smatraju da bi jedan takav uređaj mogao ugledati svjetlo dana za najviše tri godine.

Pomoću senzora priključenih na površinski dio mozga stručnjaci mogu moždane signale pretvarati u riječi, i upravo ovaj pronalazak bi mogao biti od velike koristi paralizovanim osobama koje zbog svoje bolesti nemaju mogućnost govora.

"Bili smo izvan sebe od uzbuđenja kada smo shvatili da je preko senzora moguće ljudske misli pretvarati u riječi. To je jednostavno bio onaj trenutak kada se sve preklopi. Sada možemo dekodirati riječi čitajući moždane signale preko uređaja koji će u budućnosti biti od velike koristi paraliziranim osobama", kazao je voditelj studije, Bradley Greger, profesor na Univerzitetu Utah.

Greger je istakao i to da se nada da će uređaj koji čita misli biti detaljno razvijen za dvije ili tri godine, prenosi "Daily Telegraph".

Tim naučnika je također uvjeren da će uskoro biti u mogućnosti da razviju takozvanu glasovnu kutiju, koja će misli osobe pretvarati u riječi i ponavljati ih.

"U mozgu se nalazi nekoliko miliona neurona koji komuniciraju međusobno, ali i sa ljudskim tijelom. Naučnici su sada u mogućnosti da slušaju signale iz jedne nervne ćelije koja se nalazi u određenom dijelu mozga. Upravo zahvaljujući tom saznanju moguće je razviti softver koji će tačno protumačiti kompleksne elektronske impulse", kazao je Thomas Moore, stručnjak koji radi kao dopisnik za "Sky News".

Moore je napomenuo da će naučnici uz novi uređaj biti u mogućnosti da dešifruju tek osnovni vokabular, no i to je veoma bitno jer će paralizovanim osobama omogućiti mnogo kvalitetniiji život.