LHC
0

Uređaj hladniji od dubokog svemira

SRNA
Veliki sudarač čestica Hadron (LHC) ponovo je tokom pripreme eksperimenta na francusko - švicarskoj granici postao jedno od najhladnijih mjesta u svemiru.

Svih osam sektora LHC-a ohlađeni su na operativnu temperaturu od minus 271 stepeni Celzijusa, što je hladnije od dubokog svemira.

Za hlađenje velikih magneta koji "savijaju" zrake sa česticama koristi se tečni helijum. Magenti su raspoređeni u kružnom tunelu dužine 27 kilometara.

Hlađenje je važna prekratnica u eksperimentu kojim naučnici pokušavaju da stvore uslove kakvi su vladali neposredno poslije "velikog praska" i nastanka svemira.

LHC bi trebalo da bude ponovo pokrenut u drugoj polovini novembra. Uređaj je isključen 19. septembra 2008. godine, kada je zbog kvara na jednom magnetu tona tečnog helijuma iscurila u tunel.

Poslije ove nesreće, uređaj za ubrzavanje čestica morao je da bude zagrijan radi obavljanja popravki.

Eksperimentom rukovodi Evropska organizacija za nuklearna istraživanja, sa sjedištem u Ženevi.

Kada sve bude spremno, dva snopa protona biće ispaljena u suprotnim pravcima u tunel brizinom koja će skoro dostići brzinu svjetlosti.

Na određenoj tački tunela, snopovi će se sudariti, a naučnici se nadaju da će oslobođena energija i čestice dati odgovore na pitanja o prirodi kosmosa.