Istraživanje
0

Ultrazvuk je budućnost kontracepcije

Sarajevo-x.com
Kraća izloženost testisa ultrazvuku smanjuje prozivodnju spermatozoida, novi su rezultati istraživanja koje traži novi oblik kontraceptivnog sredstva. Studija u kojoj su korišteni eksperminetalni pacovi pokazala je da ultrazvuk može smanjiti količinu spermatozoida čak i do nivoa neplodnosti.

Rezultati istraživanja objavljeni su u žurnalu Reproduktivne biologije i endokrinologije. Istraživači su ultrazvuk nazvali "vrlo obećavajućim kontraceptivnim sredstvom", ali otkrića moraju proći niz testiranja da bi takav koncept kontracepcije bio prihvaćen, prenosi BBC.

Koncept zaštite od neželjene trudnoće ultrazvukom pojavio se krajem '70-ih i prijedlog istraživanja je osvojio nagradu fondacije Bill i Melinda Gates. Najbolji su rezultati ukoliko su testisi izloženi ultrazvucima kroz toplu slanu vodu i u dva odvojena navrata. Broj spermatozoida kod pacova je opao ispod deset miliona po mililitru.

"Daljnje istraživanje bit će bazirano na tome koliko traju kontraceptivni efekti i da li je takva metoda sigurna za korištenje više puta", rekao je glavni istraživač James Tsuruta.

Glavna briga istraživača je da osiguraju da ultrazvuk ne uzrokuje sterilizaciju nego da bude kontracepcija. Također se moraju pobrinuti da nova sperma neće biti oštećena nakon korištenja ove vrste kontracepcije.