Nauka
6

Udvostručeno topljenje leda na Antarktiku

SRNA
Antarktik gubi oko 160 milijardi tona leda godišnje, što znači da u okeane odlazi dvostruko više vode u poređenju sa vremenom kada je izvršeno prethodno istraživanje.

Nova procjena sastavljena je na osnovu posmatranja iz evropskog satelita Cryosat, koji ima radarsku opremu specifično dizajniranu za mjerenje oblika ledene ploče.

Količina otopljenog leda sa "bijelog kontinenta" dovoljna je da podigne globalni nivo mora za oko 0,43 milimetra godišnje, prenio je BBC.

Naučnici su objavili izvještaj u žurnalu "Geofizički istraživački zapisi".

Nova studija zasnovana je na trogodišnjim mjerenjima, od 2010. do 2013. godine. Prethodna posmatranja obavljena su putem satelita od 2005. do 2010. godine.

Cryosat je utvrdio da led gube sva tri regiona Antarktika - zapadni i istočni Antarktik, te Antarktičko poluostrvo, koje se proteže prema Južnoj Americi.

Svake godine u ovim oblastima otopi se pojedinačno 134 milijardi tona, tri milijarde tona, odnosno 23 milijarde tona leda.

Na istočnom dijelu kontinenta tokom prethodnog istraživanja uočeno je formiranje novog leda, ali je sada registrovana stagnacija.