Nauka
0

Udari meteorita uzrokovali izumiranje dinosaura

Sarajevo-x.com
Dinosauri su nestali prije 65 miliona godina zbog udara najmanje dva meteorita, navodi se u najnovijim istraživanjima.

Naučnici su u Meksičkom zaljevu prethodno pronašli ogromni krater koji povezuju sa udarom meteorita koji je osudio dinosaure na propast.

Otkriveni su novi dokazi koji pokazuju da je drugi udar meteorita bio na području Ukrajine.

Ovo otkriće podstiče sumnje da je Zemlja bila "bombardovana" meteoritima, piše CNN.

Ideja da su dva meteorita ili "kiša meteorita" ubila dinosaure je izazvala mnoge kontroverze. Otkriće kratera Chicxulub u Meksičkom zaljevu je potvrdila ovu teoriju.

Otkriće drugog kratera sugerira da su dinosauri istrebljeni dvostrukim udarom meteorita. Krater Boltysh u Ukrajini je otkriven 2002. godine, ali sve do sada nije bilo poznato da li je nastanak ovog kratera povezan sa nastankom onog u Meksičkom zaljevu.

U najnovijem istraživanju naučnici su ispitali fosile biljaka u slojevima blata koji ispunjavaju krater. Saznali su da je paprat ubrzo nakon udara kolonizirala uništeni okoliš.

Paprat ima zadivljujuću sposobnost da se brzo oporavi nakon katastrofe. Slojevi blata puni spora paprati su dobar izvor informacija o udaru meteorita.

Prema otkrićima, krateri Boltysh i Chicxulub nisu nastali u isto vrijeme. Drugi udar meteorita se dogodio nekoliko hiljada godina nakon prvog.

Moguće je da su udari meteorita posljedica sudara nebeskih tijela u blizini Zemlje.

NASA je pokrenula program nazvan "Spaceguard" koji predstavlja sistem ranog upozorenja na približavanje nebeskih tijela koja bi mogla prijetiti planeti Zemlji.