Novo fosilno otkriće potvrdilo
0

Udar meteora je presudio dinosaurima

Sarajevo-x.com
Triceratops
Triceratops
Fosilizirani rog jednog od posljednjih živih dinosaura najvjerovatnije je presudni dokaz da je masivni udar meteora završio doba vladavine dinosaura na Zemlji, prenosi Telegraph.

Rog dug 45 cm pripadao je pripadniku biljojedne vrste dinosaura, čija je podvrsta i poznati Triceraptos.

Ovaj fosil pronađen je na nalazištu poznatom po imenu Hell Creek u pustinjskom predjelu Nevade, SAD, gdje su pronađeni i mnogi drugi fosili.

Ovo otkriće važno je zbog toga jer je pronađeno samo 13 cm ispod sloja koji označava prelazak iz perioda krede u tercijar u kojem su dinosauri izumrli, što dokazuje da su dinosauri živjeli sve do trenutka od kojeg im se gubi svaki trag.

Drugim riječima, nestali su iznenada, što sugeriše da je to zbog neke globalne katastrofe, a ne zbog polaganog izumiranja.

Udar ogromnog asteroida ili komete kod obale Meksika prije 65 miliona godina smatra se uzrokom nestanka dinosaura.

Skeptici ove teorije ukazuju na nedostatak fosila dinosaura u periodu od tri miliona godina prije nego što se udar desio. Oni tvrde da su dinosauri nestali mnogo ranije, a ne kada je meteor udario.

Sporni period od tri miliona godina rasplamsao je kontroverze o tome šta se desilo sa ostatkom dinosaura, s obzirom da su neki od njih evoluirali u ptice.

"Prema svemu sudeći ovaj fosil gasi teoriju spornog perioda od tri miliona godina", navode naučnici u žurnalu Royal Society Biology Letters.

Naučnici su ukazali na sloj debeo 125 cm nastao nakon udara meteora, koji uopće ne sadrži fosile dinosaura, što potvrđuje teoriju o meteorskom udaru.