Izložbe inovacija
0

U Zagrebu i Celju pregršt priznanja BH inovatorima

FENA
Članovi Asocijacije inovatora BiH (AIBiH) proteklih su dana na Sedmoj međunarodnoj izložbi inovacija "Arca" u Zagrebu te Međunarodnoj izložbi inovacija u Celju osvojili 28 pehara i više plaketa i medalja.

Poprilično strogi žiri izložbe u Zagrebu, kako se navodi u saopćenju Asocijacije, dodijelio je jednu od malobrojnih Zlatnih plaketa „Arca“ bugojanskom inovatoru Rusmiru Mustajbegoviću, za bravu bez ključa.

Riječ je izumu - bravi koja se može primijeniti na unutrašnjim vratima svih stambenih i radnih prostorija (zamjenom u postojećim bravama ili ugradnjom u novoizgrađene prostorije).

Nagradu je dobio i zbog toga što je, kao mnoge kolege prije njega, počeo samostalno proizvoditi svoju bravu.

Docent dr. Fikret Alić, sa Mašinskog fakulteta u Tuzli, dobio je srebrenu plaketu, za rashladnik kompjutera i drugih elektronskih aparata.

Bronzane plakete dobili su Oliver Božić iz Banjaluke (roletna sa folijama u boji), Amir Kadrić iz Sarajeva (saobraćajni znak za crne tačke), Ćetko Kapor sa sinovima Đorđem i Mladenom iz Trebinja (drvena modularna cigla) i Marinko Lovrić iz Širokog Brijega (drveni poslužavnici za staklenke).

Posebne plakete "Arca" dobili su banjalučki osnovac Milan Milinković (montažni prenosivi sto) i Asocijacija inovatora BiH (za doprinos u organiziranju izložbe "Arca").

Udruženje inovatora i racionalizatora Poljske dodijelilo je svoju medalju Prijedorčaninu Ejubu Karadžiću, za sobni prečistač vazduha.

Moglo bi se reći i da je Ejub Karadžić očarao žiri na Prvoj međunarodnoj izložbi inovacija u Sloveniji, održanoj u Celju od 9. do 17. septembra. Za spomenuti sobni prečistač dobio je „Veliku nagradu za najbolju ideju“ i još zlatnu medalju, a za drugu inovaciju, „reciklator plinova nastalih izgaranjem raznih goriva“ (u motornim vozilima, u pećima itd.) dobio je srebrenu medalju.

Zlatne medalje dobili su i Zoran Dujaković iz Banjaluka (hirurški zavoj-imobilizator) i Enver Ibrović iz Sarajeva (nerastavljivi vijčani spoj).

Više autora nagrađeno je srebrenim medaljama: Banjalučanke Vukica Božić, (krevetna kada za nepokretne bolesnike) i Magdalena Dujaković (poklopac-kapsula za boce), Darko Dujmović iz Orašja (uređaj za prodaju informacija) te trojica autora koji su nagrađeni i u Zagrebu Amir Kadrić, Milan Milinković i Rusmir Mustajbegović.

Aktivne Banjalučanke dobile su i bronzane medalje: Radmila Drobić (ergonomska radna stolica), kao i predsjednica Komisije za žene-inovatore Upravnog odbora AIBiH Branka Kolar Mijatović (odlagač za kutlaču tokom kuhanja).

Ovakvu medalju dobila je i njihova kolegica Alma Sadić iz Srebrenika (posuda za samostalno bojenje kose), njen učenik Dževad Dedić (mašina za šišanje sa usisivačem), ilidžanski osnovac Armin Hadžić (solarni kačket) te Oliver Božić i Marinko Lovrić.

Prema podacima kojima raspolaže AIBIH, kako se ističe u saopćenju te asocijacije, koeficijent primijenjenih inovacija u BiH kreće se između 15 i 20 posto, što je desetak puta više od svjetskog prosjeka i bolje od bilo koje druge zemlje na svijetu.

Od oko 300 inovacija koje je Asocijacija promovirala na svjetskoj sceni u vremenu 1995.-2009., njih oko 45 pretvorene su u tržišni proizvod i svaku, osim jedne, proizvode sami inovatori.