Bogata fauna
0

U Vjetrenici i Popovom polju pronađene nove vrste

Sarajevo-x.com
Sedamnaest novih podzemnih vrsta rakova ljuskara (ostrakoda) pronađeno je u Popovo polju i Vjetrenici, od čega dvije do sada potpuno nepoznate vrste, objavio je ugledni Glasnik Nacionalnog prirodoslovnog muzeja iz Luksemburga, a saopštio nam je Ivo Lučić, predsjednik Speleološke udruge Vjetrenica.

Ljuskari su račići milimetarskih dužina čiji je tijelo u cijelosti zatvoreno u dvodijelnu ljusku slično školjci. Hrane se raspadajućim organskim tvarima. Neke vrste iz ovih skupina imaju neobična obilježja - neke nemaju mužjake, a kod nekih je spermij veći nego kod kita ili slona.

Račiće iz Vjetrenice, estavele Babe, ponora Žire i iz pijeska uz obalu rijeku Trebišnjice, ponašao je i sakupio slovenski biolog Boris Sket 1975., jesen prije početka betoniranja Trebišnjice i trajnog isušivanja Popova polja. Time je veći dio njhovih staništa trajno uništen.

Boris Sket, bivši predsjednik Svjetske biospleleološke organizacije i strani član ANUBiH, dostavio je sakupljeni materijal Zološkom muzeju u Hamburgu, koga su nakon raspeletanja niza naučnih enigmi obradili i publicirali istaknuti stručnjaci za ljuskare Trajan Petkovski iz Skopja, Burkhard W. Scharf iz Bremena i Dietmar Keyser iz Hamburga, u povodu 80. godišnjice rođenja vodećeg specijalista za ljuskare Gerda Hartmanna.

Ovi nalazi pokazuju da bogatstvo podzemne faune Popova polja još nije istraženo, te da se njegova zaštita, uprkos upozorenjima istraživača, uopće ne uvažava. U posljednje vrijeme umjesto zaštite, bh. vlasti nastoje minorizirati i eliminirati projekte istraživanja podzemne faune, ističe Lučić.