Nađeni vrijedni predmeti
0

U Velikoj Britaniji iskopan vikinški brod

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Britanski arheolozi otkrili su 1000 godina star brod za sahrane vikinških ratnika u Scotish Highlandsu. Ovo otkriće je najveće otkriće na teritoriji Velike Britanije iz perioda Vikinga.

Čovjek je bio položen unutar broda, okružen vrijednim predmetima, između ostalog i štitom koji je ukrašen ornamentima, mačem i sjekirom. Svi ovi predmeti sugerišu da je bio visoko pozicioniran, prenosi CNN

Eksperti su rekli da su prvi put našli netaknut brod na teritoriji Velike Britanije i to u dijelu koji bi mogao biti jedan od najznačajnijih vikinških predjela u to doba.

"Ovo je nevjerovatno otkriće. Ovo je vjerovatno najznačajniji grob iz ovog doba ikad iskopan u Velikoj Britaniji", rekla je dr. Hannah Cobb, sa Univerziteta u Manchesteru.

Nekoliko arheologa sa više univerziteta u Velikoj Britaniji učestvovali su u iskopavanjima koja su trajala šest godina. Mnogi od njih izjavili su da je ovo najveće otkriće u njihovim životima. Njihova namjera jeste da ispitaju kompletnu historiju tog predjela, od prvih znakova ljudi od prije 6.000 godina pa do danas.

Prethodna otkrića u blizini uključivala su neolitksku grobnicu i spomenik iz Bronzanog doba, ali svi naučnici se slažu da ništa nije poput ovoga.

Druga otkrića vezana za Vikinge su pronalazili arheolozi u Irskoj i najviše u Norveškoj.