Nauka
35

U šest bh. gradova održana Evropska noć istraživača

Klix.ba
Još jedna Evrospka noć istraživača obilježena je u petak u šest gradova Bosne i Hercegovine. Sarajevo, Banja Luka, Mostar, Bjeljina, Goražde i Travnik su bili domaćini manifestacije, koja se ove godine održala po peti put u BiH.

Ove godine organizatori bilježe rekordnu posjećenost od 2012. Godine, kada je manifestacija prvi put obilježena u Bosni i Hercegovini.

Manifestaciju u Sarajevu je otvorio zamjenik šefa EU Delegacije u BiH, Khaldoun Sinno, u društvu sa Nedžadom Koldžom, načelnikom opštine Novo Sarajevo i drugim zvaničnicima. Gosp. Khaldoun Sinno se skupu obratio riječima: “Nauka i istraživanja su budućnost Bosne i Hercegovine, kao što ste i vi mladi, budući naučnici, budućnost svoje zemlje. Budućnost svih građana Bosne i Hercegovine je Evropska unija, a na vama mladima je da vodite na tom putu.”

Na svim lokacijama građani su imali priliku upoznati se sa najnovijim dostignućima bosanskohercegovačkih institucija, organizacija i pojedinaca koji se bave naukom i inovacijama. Osim sajma nauke i tehnologije, posjetiteljima su na raspolaganju bili radionice, interaktivni eksperimenti, naučne igre i kvizovi, izložbe, prezentacije, a sve s ciljem da se nauka i istraživački rad približe svim građanima.

U takmičarskom dijelu programa u Sarajevu, osvojene su i vrijedne nagrade. Žiri je imao težak zadatak da od 20 projekata prijavljenih na takmičenje srednjih škola za najbolji naučni projekat, odabere najbolje. Prva tri mjesta osvojili su: 1.Tursko-bosanski koledž Sarajevo, projekat “Stem cell” 2.Srednja medicinska škola Sarajevo, projekat “Pobijedi AIDS” 3.Elektrotehnička škola za energetiku, projekat “Univerzalni solarni kolektor”

U okviru takmičenja u poznavanju nauke, među osnovnim školama najbolji su bili:

  1. OŠ ”Hasan Kikić”
  2. OŠ Osman Nuri Hadži攓
  3. OŠ “Malta“

Za najbolje od likovnih radova koji su dospjeli na konkurs odabrani su:

  1. Esma Habibija, Mostar
  2. Marko Lugić, Banja Luka
  3. Tajra Čolić, Sarajevo

Među dospjelim na konkurs, za najbolje priče odabrani su:

  1. “Priča o duši” – Amra Telalović
  2. “Tajna otoka Scarlet” – Benjamin Šačić
  3. “”Sat” – Adna Omerović

Na sajmu nauke i tehnologije u Sarajevu najbolje štandove su imali:

  1. Shark lab Adria
  2. Bentoproduct doo
  3. Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta Sarajevo

Preko 40 prijavljenih projekata za takmičenje srednjih škola, isto toliko naučno-istraživačkih institucija i firmi na sajmu nauke i tehnologije, te brojni radovi prijavljeni na konkurse za najbolju priču i crtež, pokazatelji su interesa za manifestaciju, koji iz godine u godinu raste. Broj posjetitelja u šest gradova značajno je premašio brojke svih prethodnih godina!

Organizatori se nadaju da će se ovaj trend rasta u brojkama i sadržaju nastaviti i idućih godina.

Do tad, aktivnosti oko Evropske noći istraživača možete pratiti na web stranici www.nocistrazivaca.ba, ili na facebooku – facebook.com/NocIstrazivacaBiH. Evropska Noć istraživača je pokrenuta 2005. godine pod pokroviteljstvom FP7 programa Evropske unije i organizuje se svakog posljednjeg petka u septembru, s ciljem promocije naučnih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život. Od svog nastanka, Noć istraživača obilježava se u sve više gradova Evrope, pa je tako prošle, 2015. godine održana u više od 280 gradova u 30 evropskih država.

Od 2014. godine „Noć istraživača“ je postala „Evropska noć istraživača“ pod pokroviteljstvom programa Horizont 2020.