Nauka
11

U Sarajevu održano predavanje o utjecaju astronomije na razvoj civilizacije

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Astronomsko društvo Orion iz Sarajeva organizovalo je večeras u svojim prostorijama javno predavanje na temu "Razvoj shvatanja svemira kroz astronomiju i njen utjecaj na razvoj civilizacije."

Tokom predavanja razmotrena su naučna i observacijska shvatanja karakteristika svemira od samih početaka do najnovih otkrića današnjice. Govorilo se o tome kako je astronomija uticala na razvoj čovječanstva od navigacije u starim vremenima do nadašnjih modernih sistema poput GPS-a, globalnih komunikacija i predviđanja i posmatranja solarnih oluja koje mogu imati posljedice na modernu tehnologiju, kao i mnoge druge uticaje i doprinose.

"Govorili smo o samim počecima astronomije, od primarne civilizacije, preko geocentričnog i heliocentričnog modela, sve do današnjih modernih shvatanja i daljnjem razvoju koji je pred nama. Pored toga, govorili smo i o samom utjecaju astronomije na civilizaciju u smislu tehnoloških razvoja i tehnologije koja je prvenstveno izumljena za astronomske potrebe, pa se onda počela koristiti u današnjem svijetu, kao i načinima na koje je astronomija utjecala na razvoj kalendara, mjerenja vremena, navigacije...", pojasnio je za Klix.ba Anes Krečo iz udruženja Orion.

Astronomsko društvo Orion (AD ORION) je osnovano 2008. godine, ali se smatra pravnim nasljednikom Univerzitetskog astronomskog društva Sarajevo koje je djelovalo od 1963-1992.

"Profesionalna astronomija u BiH ne postoji, postoji striktno amaterski aspekt. Naš cilj je popularizacija astronomije u smislu obrazovanja stanovništva, rad na obnovi opservatorija u Sarajevu, ali se isto tako bavimo i naučnim radom, koliko to možemo, primarno kroz bh. meteorsku mrežu koja se bavi snimanjem meteora koji ulaze u našu atmosferu", kaže Krečo.

Više informacija možete saznati na zvaničnoj stranici društva Orion.