Nauka
0

U Sarajevu održan dan Oracle tehnologije

FENA
Kompanija Oracle BH d.o.o danas je u Sarajevu organizirala Oracle Technology Day '06 (Dan Oracle tehnologije) na kojemu je predstavila najnovija IT dostignuća Oracle partnerske mreže.

Tim Oracle stručnjaka iz BiH, Slovenije, Grčke i Malte održao je nekoliko prezentacija, a bile su, uglavnom, fokusirane na poslovne aplikacije.

Predstavljena rješenja Oraclea, kako je rečeno, primjenjiva su u svim segmentima poslovanja, od telekomunikacija, turizma, trgovine i proizvodnje do javnog i finansijskog sektora, a karakteriziraju ih jednostavnost upotrebe, brza implementacija integriranog poslovnog rješenja, bolje poslovne performanse, cjenovna prihvatljivost i smanjenje troškova.

Oracle BH, kako je istaknuo direktor Edin Fetahović, kao članica Oracle Corporation, djeluje u BiH od 1997. godine i to u klasteru s drugim zemljama jugoistočne Evrope zbog malih tržišta.

Oracle BH ima 20 zaposlenih, a njegove sisteme i tehnička rješenja već su prihvatilii Ministarstvo sigurnosti BiH, neke vlade, sva tri telekom operatera u BiH, sve tri elektroprivrede, Raiffeisen bank, Volksbank, Unicredit banka, HVB Central profit banka, te mnoga uspješna bh. preduzeća.

Oracle Corporation drži 48 posto tržišta kada je u pitanju baza podataka, a u prošloj godini ostvarila je dobit od 14,8 milijardi američkih dolara.