Evropa
0

U petak obilježavanje "Noći istraživača"

FENA
Građani EU-a pozvani su da se u petak u više od 200 evropskih gradova upoznaju sa svojim naučnicima u sklopu evropske "Noći istraživača", inicijative kojom se već četvrtu godinu zaredom u Evropi slavi naukat, saopšteno je iz Bruxellesa.

"Noć istraživača" jedinstvena je prilika za upoznavanje naučnika iz svih grana nauke i razgovore o naučnim pitanjima u svečanoj i opuštenoj atmosferi. Laboratoriji, muzeji, sveučilišta i istraživački centri otvorit će tim povodom svoja vrata i javnosti otkriti neke od svojih tajni.

Zaljubljenici u nauku moći će, na primjer, u Pragu saznati kako se proizvodi pivo ili kako se može potopiti Titanik. U Budimpešti će se moći upoznati s radom nuklearnog reaktora ili obići tamošnji botanički park, a francuski naučnici u Angersu posjetiocima će mjeriti krvni pritisak.

U svakoj zemlji članici bit će organizirano i fotografsko takmičenje "Portret istraživača". Pobjednici će biti izabrani na nacionalnom nivou i na jesen će učestvovati u evropskom takmičenju koje organizuje EK, prenijela je Hina.

Evropska komisija inicijativu "Noć istraživača" prvi je put pokrenula prije četiri godine i ona se pokazala jako uspješnom. Prošle godine u njoj je učestvovalo 28 evropskih zemalja, 150 gradova i gotovo hiljadu organizacija, a odazvalo se 223.000 posjetilaca, navodi EK.