Pronalazač Robert Ballard
6

U morskim dubinama je više historije nego u muzejima

Sarajevo-x.com
Robert Ballard
Robert Ballard
Američki naučnik koji je 1985. godine pronašao olupinu Titanika Robert Ballard je veliki zaljubljenik u Tursku. Povodom 100. godišnjice potonuća Titanika, National Geographic je u Londonu okupio sve novinare i naučnike iz različitih zemalja svijeta, koji su o ovom brodu radili filmove, dokumentarce i naučna istraživanja.

Robert Ballard, 69-godišnji istraživač morskih dubina, koji je u svojoj višegodišnjoj karijeri pronašao veliki broj olupina potonulih brodova, u razgovoru sa novinarom agencije Anadolija je kazao da posljednjih 13 godina radi u Turskoj i da veoma dobro poznaje mora koja je okružuju. Ballard je naglasio da se mnogo divi Turskoj te da veći dio vremena provodi u Didimu i Bodrumu. Svojim brodom svako ljeto plovi morima Turske i kaže da se odlično provede odmarajući na ovaj način, a naročito mu se dopada turska kuhinja. Ballard dalje kaže da radi na pronalasku potonulih brodova na području Sinopa, Erelija i Čanakkalea. Uspjeli su doći do jednog broda koji je Njemačka poklonila Osmanskom carstvu za rat u Čanakkaleu.

U Turskoj pronađene nove olupine

Rekavši da su okeani kao jedan svjetski muzej, Ballard naglašava: "U dubinama mora ima više historije nego što je ima u muzejima cijelog svijeta. Nažalost, na vratima muzeja otvorenog mora nemate bravu za zaključavanje. Olupine koje pronađemo u Turskoj štiti Vlada, ali na otvorenom moru, potonuli brodovi kao što je Titanik ostaju bez zaštite. Ako ne štitite Titanik, šta će onda zaštititi?", rekao je Ballard. "Ako, naprimjer, imate historijsku vrijednost, kao što je Sultan-Ahmetova džamija, onda to dobro pazite i čuvate, zar ne? Titanik bi isto tako trebao biti zaštićen, a to nije težak posao. Titaniku prijeti opasnost zbog nedozvoljenog ronjenja", kazao je Ballard.

Ballard dalje kaže da su u Turskoj u Sinopu pronašli olupinu broda koja datira iz perioda Bizantskog carstva, od 1500. godine , a da se sada čuva u muzeju u ovom gradu. U Turskoj je pronađena još jedna olupina broda o kojoj će biti prikazana emisija na National Geographic televiziji, u septembru ove godine. Ova istraživanja potonulih brodova Ballard radi sa arheolozima iz Turske u Crnom, Mramornom i Egejskom moru.

Vrijedna zaostavština Omera Hayyama

Na pitanje novinara da li se na Titaniku nalazi neki predmet koji je u vezi sa Turskom, Ballard je odgovorio da se nalaze turski hamami, a da se u jednoj kutiji za nakit nalazi i zbirka Hayyamovih rubaija. Robert Ballard je dalje kazao da su u glavnom gradu Sjeverne Irske Belfastu Irci prvi put mogli govoriti o ovoj katasrofi nakon 100 godina. Povodom 100. godišnjice potonuća Titanika izgrađeno je veliko izložbeno brodogradilište, koje će predstavljati izložbeni prostor za spomenike, a Ballard će sljedećeg mjeseca prisustvovati ceremoniji otvorenja ovog spomen-prostora.

Historičar koji od djetinjstva pokazuje veliki interes za potonuće Titanika, koji je o ovome nabavio tri vrijedne historijske knjige, Tim Maltin, u izjavi za agenciju Anadolija kaže da se nesreća koju je doživio Titanik dogodila kada je udario u santu leda, iako je ta noć bila vedra, ali je uzrok nesreće bila samo jedna iluzija ljudskog oka.

"Iako je prošlo 100 godina, mi ništa nismo naučili iz katastrofe potonuća Titanika. Ovakva kobna sudbina se moože desiti i danas", kazao je Maltin. U svojoj izjavi Maltin dalje kaže da su se na Titaniku nalazili putnici iz različitih zemalja svijeta, a među njima je bilo i turskih državljana.

Dokumentarac na National Geographicu

Tim Maltin je uradio dokumentarni film pod nazivom "Titanic: Case Closed", u kojem pokušava objasniti zašto je jedan brod, koji je plovio normalnom brzinom u vedroj noći, potonuo. Ovaj film će biti prikazan na National Geographic kanalu 10. aprila 2012. godine. Isti kanal će 8. aprila prikazati dokumentarni film Jamesa Camerona, režisera filma “Titanic” nagrađenog Oscarom, pod nazivom "Titanic: The Final Word with James Cameron" okupivši tako na jednom mjestu sve one koji su istraživali kobnu sudbinu Titanika. Titanik je potonuo 15. aprila 1912. godine, udarivši u santu leda u Sjevernom Atlantiku, kada je poginulo 1514 osoba. Olupinu Titanika na udaljenosti od 645 kilometara od obale Newfoundland, pronašao je pomorac Robert Ballard. U narednim godinama ronioci su uspjeli izvući mnoštvo predmeta iz potonulog Titanika, koji će na 100. godišnjicu biti prodavani u jednoj aukcijskoj kući u SAD-u.