Nauka
0

U Indoneziji ubacuju betonske lopte u blatni vulkan

Sarajevo-x.com
Indonezijski inžinjeri su privremeno obustavili pokušaj da začepe pukotinu koja već devet mjeseci izbacuje blato u neposrednu okolinu. Razlog obustave je pucanje čeličnog kabla pomoću kojeg su se u pukotinu ubacivale betonske lopte.

Vrelo blato je izazvalo iseljavanje 13.000 ljudi i prekrilo je veliki broj tvornica i hiljade kuća. Blato je blokiralo glavne ceste u Surabayi, drugom najvećem gradu Indonezije.

Indonezijska vlada je odlučila da u pukotinu ubaci 1.500 betonskih lopti, od kojih je svaka teška oko 250 kilograma. Niz od četiri lopte je uspješno ubačen u gejzir, izjavio je Rudi Novrianto, glasnogovornik vladine grupe koja se bavi ovom katastrofom.

"Uspjeli smo ubaciti jedan lanac koji je opremljen senzorima za nadzor pritiska i dubine", izjavio je on. "Zaustavili smo proces zbog puknutog čeličnog kabla. Nastavljamo, čim se uradi opravka kabla".

Ako bi bio uspješan, projekt će smanjiti količinu blata koja izlazi na površinu za 70 procenata. To blato je već kanalisano sistemom brana u obližnju rijeku, i vodi se prema moru. Količina blata koja dnevno bude izbačena na površinu je dovoljna da bi se napunilo 50 olimpijskih bazena za plivanje.

Kritičari sumnjaju u uspjeh ove operacije i upozoravaju da bi ovo moglo biti opasno, te da će podzemni pritisak izazvati da se erupcija blata desi na nekom drugom mjestu.

Pukotina koja izbacuje blato je prirodna pojava koja se obično dešava u područjima tektonskih pukotina, od kojih se jedna nalazi ispod Indonezije, najvećeg svjetskog arhipelaga. Ipak, mišljenje oko uzroka ove erupcije su podijeljena.

Nezavisna geološka istraživanja sugeriraju da je erupcija izazvana lošim tehnikama istraživanja gasnih nalazišta, koje je provela kompanija PT Lapindo Brantas.

Sa druge strane, istraživanje koje je finansirala ova kompanija navodi da se radi o prirodnoj katastrofi koja se javila kao rezultat seizmičke aktivnosti nakon velikog zemljotresa koji se dogodio dva dana prije nego što je blato počelo izlaziti kroz pukotinu.

Vezani članci