Nauka
0

U galaksiji su milijarde planeta kao što je Zemlja

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/HO/File
Foto: AFP/HO/File
U našoj galaksiji nalazi se oko stotinu milijardi planeta koje su nalik na Zemlju, čulo se na američkoj naučnoj konferenciji održanoj u Čikagu.

Doktor Alan Boss sa naučnog instituta Carnegie, govoreći na godišnjem okupljanju naučnika, izjavio je kako je moguće da u ovim svjetovima postoje i određene forme života.

Udruženje za napredak nauke istaklo je kako su teleskopi dosad uspjeli otkriti preko 300 planeta van Sunčevog sistema. Ipak, samo nekoliko njih moglo bi na sebi imati živa bića. Većinom su to giganti od gasa, kao što je Jupiter, a mnoge orbitiraju preblizu svojih matičnih zvijezda, tako da je nemoguće da bilo kakvi mikrobi na njima preživetako visoke temperature.

Na analizi koja se bazira na ograničenom broju planeta, doktor Boss je procijenio da bi svaka zvijezda slična Suncu mogla imati u prosjeku po jednu planetu sličnu Zemlji.

Jednostavni proračun pokazuje da bi u tom slučaju broj planeta na kojima postoji život mogao biti veoma veliki.

"Ne samo da su već naseljene, već će vjerovatno biti naseljene u budućnosti", kaže Boss za BBC News. "Ipak, mislim da će obližnje 'zemlje' biti naseljene onim što se na Zemlji nalazilo prije tri ili četiri milijarde godina." To bi značilo životne oblike u vidu bakterija.

NASA-ina misija nazvana Kepler, koja će početi s radom u martu, trebala bi pronaći planete slične Zemlji u roku od nekoliko godina.

Istraživanjima na Univerzitetu Edinburgh pokušalo se izračunati koliko može biti inteligentnih civilizacija, a rezultati pokazuju da bi ih moglo biti na hiljade.

Vezani članci