Italija
0

U Firenci pronađena kripta Mona Lize?

Sarajevo-x.com
Kripta za koju se vjeruje da predstavlja počivalište Mona Lize je pronađena nakon dvije sedmice potrage u napuštenom manastiru u Firenci. Pronašli su je eksperti koristeći se radarom koji prodire u dubinu tla, starim kartama i dokumentima, piše Telegraph.

Profesor Silvano Vinceti je vodio tim eksperata u potrazi za Lisom Gherardini Del Giocondo za koju se vjeruje da je ona zapravo misteriozna žena sa slike Mona Lize, koja je stara 500 godina.

Kripta je pronađena ispod poda u manastiru St. Ursula u Firenci nakon što je uklonjen sloj betona od 30 cm, kao i red starih cigli širokih 89 centimetara.

"Nalazimo se na mjestu gdje se prije nalazio oltar. Pronašli smo dvije kripte od kojih je jedna starija. Smatramo da se radi o ostacima Lise Gherardini", rekao je profesor Vinceti.

"Još uvijek imamo mnogo posla. Treba nam još nekoliko dana da dođemo do samog groba, otvorimo ga i pronađemo posmrtne ostatke. Do sada smo našli lijepe komade keramike i stare kosti, ali smo još uvijek u potrazi za pravim otkrićem. Želimo otvoriti kriptu i vidjeti ima li ostataka", dodao je Vinceti.

Tokom iskopavanja je bila prisutna i Natalia Gucciardini Strozzi, talijanska princeza nasljednica i pretkinja porodice Gherardini.

U početku se protivila iskopavanjima jer je željela svoje potomke ostaviti da počivaju u miru. No, kasnije je odlučila dati podršku profesoru Vincetiju.

"U početku sam bila prestravljena, ali me sve ovo sada fascinira. Ovo bi moglo biti počivalište jednog od mojih predaka", rekla je Natalia.

Lisa Gherardini je umrla 1542. godine i bila je supruga bogatog trgovca svilom koji se zvao Francesco del Giocondo. U Italiji je Mona Liza poznata pod imenom "La Gioconda".

Cilj iskopavanja je pronaći ostatke Mona Lise, uporediti njen DNK sa DNK dvoje njezine djece koja su pokopana u crkvi Santissima Annunziata u Firenci, te nakon toga rekonstruisati njeno lice i uporediti ga sa slikom Leonarda da Vincija.