Svjetska senzacija
0

U Austriji otkrivena škola za gladijatore

Sarajevo-x.com
Model škole
Model škole
Arheolozi u Austriji tvrde da su otkrili veliku, dobro očuvanu školu za rimske gladijatore.

Ostaci škole pronađeni su istočno od Beča pomoću radara. Škola je dio rimskog grada koji je bio važno vojno i trgovačko uporište prije 17 vijekova. Iako su iskopavanja tek na početku radar pokazuje da debeli zidovi okružuju objekat. Tu su i poligon i veliko kupalište, prenosi BBC.

Izvan zidina radarom je skenirano, prema pretpostavkama arheologa, groblje za one koji su bivali ubijeni tokom treninga.

"Ovo je svjetska senzacija, u pravom smislu riječi", ističu predstavnici austrijskih vlasti. Škola je dio grada u kojem je, kako se pretpostavlja, živjelo 50.000 ljudi prije 1.700 godina. Grad je bio glavna vojna i trgovinska ispostava u povezivanju udaljenih gradova Rimskog carstva.

Trodimenzionalne slike škole otkrivaju da je objekt bio mješavina kasarne i zatvora. Gladijatori su, ističu naučnici, često su bili osuđeni kriminalci ili ratni zarobljenici, te robovi. Stručnjaci sad planiraju kako obaviti iskopavanja sa što manje novca, te još nisu odredili datum početka značajnijih radova na ovom prostoru.