Nauka
0

U Argentini otkriven nepoznati divovski dinosaur

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Argentinski i brazilski paleontolozi su objavili u ponedjeljak u Rio de Janeiru da su otkrili divovskog dinosaura, prvog predstavnika nepoznate vrste porodice titanosaura koji su živjeli u argentinskoj Patagoniji prije 88 miliona godina.

"To je treći najveći fosil dinosaura ikada otkriven na svijetu i najkompletniji od njih jer smo pronašli 70 posto kostura, rekao je argentinski paleontolog Jorge Calvo, direktor paleontološkog centra Nacionalnog sveučilišta Comahue (Argentina) na konferenciji za novinare.

Dinosaur je biljojed, dug između 32 i 34 metra, težak oko 8 tona i predstavlja do sada nepoznatu vrstu titanosaura, nazvanu Lognkosauria.

Argentinski i brazilski paleontolozi su predstavili u Riu repliku prvog moždanog pršljena od 1,10 metara, teškog između 200 i 300 kilograma, otkrivenog u februaru 2000. pri početku iskapanja.

Otada su znanstvenici pronašli više od hiljade fosila raznih skupina životinja i biljaka na području od 400 metara četvornih.

"Činjenica što je većina fosila pronađena na ograničenom području (400 metara četvornih) i u sloju stijena od 50 centimetara, ukazuje na zaključak da su sve te životinje živjele u isto vrijeme", naglasio je Calvo.

Tamo su otkrili i ribe, školjke, najmanje dvije vrste krokodilomorfa i raznih skupina dinosaura, među kojima i mesožderi poput Megaraptor čija je jedna kandža duga 40 centimetara.