Nauka
0

Tužba protiv Apple-a zbog navodnog gubitka sluha

Sarajevo-x.com
U tužbi protiv Apple-a muškarac iz Louisiane tvrdi da iPod player može prouzrokovati gubitak sluha kod ljudi koji ga koriste.

Apple je prodao više od 42 miliona iPod-a od izlaska na tržište 2001. godine, uključujući i dodatnih 14 miliona u posljednjem tromjesečju protekle godine. Player proizvodi zvukove od više od 150 decibela, što je jačina koja može oštetiti sluh osobe izložene takvom zvuku više od 28 sekundi na dan, izjavio je podnosilac tužbe.

"iPod playeri nemaju adekvatna upozorenja o mogućem gubitku sluha“ kaže se u tužbi podnesenoj američkom Okružnom sudu u San Joseu u Kaliforniji u ime Johna Kiela Pattersona iz Louisiane

U tužbi se traži odšteta za potencijalna oštećenja koja nisu navedena i popravak iPoda koji će ga načiniti sigurnijom napravom. Patterson u tužbi tvrdi da je iPod kupio prošle godine, ali nije naveo da li je iPod kod njega izazvao gubitaka sluha.

"On je kupio proizvod koji nije siguran za upotrebu a prodaje se na tržištu. On plaća proizvod koji nije ispravan, a po zakonu onaj ko vam proda neispravan proizvod taj proizvod mora i popraviti”

Glasnogovornica Apple Computer Inc. Kristin Huguet, odbila je da daje komentare o ovom slučaju.

Iako je iPod popularniji od drugih vrsta mobilnih playera, mogućnost da on uzrokouje oštećenje sluha nije ništa veća nego kod drugih naprava, kažu stručnjaci

"Na tržištu su brojni proizvodi koji bi mogli izazvati potencijalno oštećenje sluha”, izjavila je Deanna Meinke, profesorica audiologije na University of Northern Colorado. "Rizik postoji, ali on ovisi o korisniku, tj. o tome koliko će on pojačati ton."

Apple je bio prisiljen da povuče iPod sa polica prodavnica u Francuskoj i ograniči zvuk na 100 decibela, ali se to nije desilo i u SAD, kaže John Kiel Patterson. Slušalice, koje dolaze u paketu sa iPodom, takođe doprinose potencijalnom oštećenju sluha jer ne ublažavaju zvuk koji ulazi u uho, a bliže su ušnom kanalu nego drugi izvori zvuka, navodi se u tužbi.