Nauka
53

Trump i nauka: Globalno zagrijavanje je "kineska laž", potpredsjednik misli da pušenje ne izaziva rak

Klix.ba
Trump i Pance (Foto: EPA)
Trump i Pance (Foto: EPA)
Među milionima onih koji su nesretni zbog činjenice da će Donald Trump biti sljedeći predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, nalazi se i veliki broj naučnika uplašenih zbog nekoliko zabrinjavajućih izjava koje je Trump izrekao tokom kampanje.

Zabrinutost leži u strahu od gubitka posla, ali i Trumpovog utjecaja na opću sliku i stanje nauke i naučnih istraživanja na tlu Sjedinjenih Američkih Država.

Prije svega, prisjetimo se da je Trump globalno zagrijavanje nazvao "kineskom varkom kako bi unazadila druge ekonomije". To je zabrinjavajuće jer je Pariski sporazum o klimatskim promjenama potpisan 2015. godine sada u rukama čovjeka koji misli da je globalno zagrijavanje laž.

Štaviše, on je obećao da će u ime SAD-a napustiti taj sporazum jer je "loš za američko poslovanje". Podsjetimo, Sjedinjene Američke Države su drugi najveći proizvođač ugljendioksida, odmah nakon Narodne Republike Kine.

Također, Trump je za vrijeme svoje kampanje iznio mišljenje o vjetroelektranama nazvavši ih "ružnim i štetnim po ljudsko zdravlje".

Drugo, budući predsjednik Sjedinjenih Američkih Država rekao je da vakcine uzrokuju autizam, što predstavlja zabrinjavajući stav najmoćnijeg političara na svijetu.

Mnogi su ljudi skeptični kada je riječ o upotrebi vakcina, iako ne postoji dokaz da one uzrokuju neizlječive bolesti, naprotiv – područja sa primjetnim odsustvom navike vakcinisanja djece bilježe pojavu bolesti za koje se mislilo da su iskorijenjene.

Upravo zbog toga, Trumpovo mišljenje je opasno jer ohrabruje roditelje da ne pristupaju vakcinisanju, što može uzrokovati nepovratne posljedice, ne samo za njih, već i za lokalnu i širu zajednicu.

Treća bojazan leži u njegovoj spremnosti da smanji budžet za naučna istraživanja, jer 45. predsjednik SAD-a nije identifikovao niti jedno područje nauke koje bi htio finansirati iz državnog budžeta!

Njegov budući potpredsjednik Mike Pence, konzervativac i religiozan čovjek, smatra da istraživanje na polju matičnih ćelija predstavlja "staromodnu nauku", dok je 2001. godine izjavio da pušenje ne izaziva rak, piše Tech Insider.