Nauka
0

Trojica kosmonauta sigurno sletjela na Zemlju

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Dvojica ruskih kosmonauta Oleg Kotov i Sergej Rjazanski i astronaut NASA-e Michael Hopkins sletjeli su rano jutros u kosmičkom brodu "Soyuz TMA-10M" na Zemlju poslije gotovo šestomjesečnog boravka na Međunarodnoj kosmičkoj stanici.

NASA je u prijenosu uživo saopćila da je kapsula s kosmonautima sletjela na Zemlju, kako je i bilo planirano, južno od grada Džezkazgan u Kazahstanu u 9:24 sata po lokalnom vremenu (4:24 po srednjoevropskom vremenu), prenijele su agencije.

Slijetanje je prvo bilo odloženo zbog loših vremenskih prilika, odnosno snijega i jakog vjetra na mjestu slijetanja, ali su samo nekoliko sati prije prvobitno zakazanog slijetanja astronauti dobili zeleno svjetlo da se prizemlje, što je i učinjeno po planu.

Trojica astronauta su iz kapsule izvučeni u dobrom stanju i odmah su zamotani u ćebad kako bi bili zaštićeni od jake jutarnje hladnoće u kazahstanskoj stepi.

Kotov i Rjazanski ušli su u historiju kao prvi kosmonauti koji su u otvoreni kosmos odnijeli olimpijski plamen, kojim je kasnije zapaljena baklja na nedavno održanim Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, navodi RIA Novosti.

U novoj posadi komandir će biti prvi put jedan Japanac, astronaut japanske kosmičke agencije JAXA Koići Vakata, uz kolege iz Rusije i SAD, Mihaila Tjurina i Richarda Mastrakija, prenosi Tanjug.