Nauka
32

Trinaestogodišnji genije u učionici izgradio nuklearni reaktor

Klix.ba
Svi školski eksperimenti sa sobom nose dozu opasnosti, ali kada je 13-godišnji Jamie Edwards direktora svoje škole obavijestio da usred svoje učionice planira izgraditi nuklearni reaktor, pitao ga je: "Hoće li to raznijeti školu?".

Nasreću i zahvaljujući znanju malog genijalca ovaj eksperiment je protekao sasvim sigurno, uz Jamiejevo obećanje da će biti upravo tako.

Time je ovaj učenik škole u Lancashireu u Engleskoj postao najmlađa osoba na svijetu koja je uspjela izgraditi nuklearni reaktor. Nadmašio je i 14-godišnjeg Amerikanca Taylora Wilsona koji je držao rekord kao najmlađi genije u ovom području od 2008. godine.

Jamie je nakon uspjeha rekao: "Ovo je sjajno dostignuće. To je zaista zapanjujuće. Teško mogu da povjerujem, a svi moji prijatelji misle da sam lud".

Mladi Britanac kaže da je od djetinjstva oduševljen radijacijom i da je od džeparca jednom prilikom kupio Geigerov brojač. Nakon što je direktor škole pristao da mu pomogne, skupili su neophodnih 3.000 funti i napornim radom uspostavili reaktor pod budnim okom stručnjaka koji su brinuli za sigurnost.