Nauka
0

Tretman elektrošokovima poboljšava pamćenje

Sarajevo-x.com
Američki naučnici su otkrili da tretman elektrošokovima vraća i poboljšava pamćenje, javlja "Telegraph".

Naučnici su ustanovili da mali talasi energije koji djeluju na određene centre u mozgu mogu poboljšati pamćenje za 11%.

Tretmanom se stimuliraju određeni neuroni u mozgu, tako da, kada osoba pokuša da se sjeti nečega, oni iznenada počnu da funkcionišu.

Ukoliko se ovaj tretman usavrši, mogao bi se koristiti u svrhu liječenja pacijenata koji su doživjeli moždani udar, kao i kod pacijenata koji gube pamćenje zbog raznih bolesti i starosti.

Istraživanje Univerziteta Temple u Philadelphiji bi moglo ponuditi rješenje za ljude koji često dolaze u neugodnu situaciju kada zaborave ime drugih osoba.

Naučnici su ustanovili tačnu jačinu struje koja se koristi u tretmanu elektrošokovima. Koristili su struju jačine 1 do 2 miliampera preko elektroda pričvršćenih na kožu tjemena kako bi stimulisali prednje temporalne režnjeve mozga.

Ovaj dio mozga je zadužen za pamćenje vlastitih imena.

Volonteri su pogledali slike poznatih lica i testirani su prije, tokom i poslije tretmana.

Pamćenje lica ali ne i imena je bio slučaj kod svih volontera, a najteži slučaj su bile osobe koje pate od neuroloških poremećaja.

Stimulacija elektrošokovima je poboljšala pamćenje za 11% ali samo u periodu od sat vremena nakon što je tretman završen.

"Poznate su nam metode pomoću kojih se ljudsko pamćenje može umanjiti, ali vrlo malo znamo o metodama koje čine suprotno, odnosno, koje poboljšavaju pamćenje. Ova otkrića su obećavajuća jer će pomoći u razvoju tretmana koji će pomoći pacijentima koji su doživjeli moždani udar i druge neurološke smetnje. Što smo stariji, veza između neurona u mozgu postaje sve slabija", rekla je Ingrid Olson, psihologinja i voditeljica istraživanja.