Nauka
12

Trenutno u apojovu: Sonda Juno kreće sa 8,1 milion km u svoj prvi obilazak Jupitera

Klix.ba
Pet godina nakon što je napustila Zemlju i skoro mjesec dana nakon što je ušla u orbitu Jupitera, svemirska sonda Juno kreće u istraživanje najveće planete Sunčevog sistema.

Juno je trenutno u apojovu, odnosno tački u orbiti najudaljenijoj od Jupitera koja se nalazi na 8,1 milion kilometara od pete planete od Sunca.

Sonda je krenula sa prvim od dva prolaska u veoma izduženoj orbiti koji traju po skoro dva mjeseca, nakon čega će Juno ponovo upaliti svoje motore 19. oktobra i prići u još bližu orbitu.

Juno je napustila Zemlju 5. avgusta, a do Jupitera je stigla 4. jula. te je krenula u dvije izdužene orbite. Prvi put najbliže jupiteru tokom te dvije orbite bit će 27. avgusta, kada će biti na udaljenosti od 4.200 kilometara od plinovitog diva. Od 19. oktobra sonda će najbliže biti na 2.000 km od planete.

Dijagram planiranih orbita sonde Juno oko Jupitera
Dijagram planiranih orbita sonde Juno oko Jupitera

Prilikom dolaska do Jupitera instrumenti na sondi bili su isključeni kako se ne bi oštetili prilikom prolaska kroz izuzetno snažnu Jupiterovu magnetosferu. Osam instrumenata, te kamera će biti uključeni prilikom prvog preleta pored Jupitera.

Instrumenti će mjeriti kompoziciju, temperaturu, kretanje planete... a jedan od zadataka sonde je da riješi dilemu da li planeta ima čvrsto jezgro ili gasovi dosežu do njenog centra.

"Pet godina smo čekali da stignemo do Jupitera. Sada smo tu i počinjemo sa orbitiranjem oko njega kako bismo došli do naučnih otkrića koje očekujemo", izjavio je Scott Bolton, jedan od glavnih naučnika na projektu.

"Sonda je u odličnom stanju, svi instrumenti rade i spremni smo za prvi prolazak pored Jupitera", rekao je njegov kolega Rick Nybakken, koji obnaša funkciju projekt menadžera na misiji Juno.