Već kreiraju ćelije
0

Traži se surogat majka za bebu neandertalca

Klix.ba
Da li se smatrate ženom avanturističkog duha? Da li ste spremni biti surogat majka prvoj bebi neandertalca rođenoj u posljednjih 30.000 godina?

George Church, genetičar sa Harvarda, je nedavno za Der Spiegel rekao da je jako blizu razvoja potrebne tehnologije za kloniranje neandertalaca. Kako kaže Church, kada razvije tehnologiju, biće mu potrebne žene avanturističkog duha koje će volontirati i biti surogat majke neandertalaca.

Rezultati jednog opširnog istraživanja neandertalaca, urađenog 2008. godine, su pokazali da su zbog njihovog oblika lica glave beba neandertalaca bile nešto izduženije od beba modernih ljudi. također, žene neandertalaca su imale širu rodnicu od modernih žena. Porođaj kod neandertalaca je bio nešto jednostavniji, jer se bebe nisu morale rotirati kako bi došle do rodnice. Ostali detalji poroda su skoro identični između neandertalaca i modernih ljudi.

Naučnici vjeruju da bebe neandertalaca rastu mnogo brže nego ljudske bebe. Church vjeruje da će naučna zajednica prihvatiti sve njegove rezultete i uhspjehe na ovom polju nauke.

"U laboratorijama već kreiramo ćelije neandertalaca. Vjerujem da će za nekoliko godina neka žena roditi zdravu i normalnu bebu neandertalca", kazao je Church.