Nove tvrdnje naučnika
0

Titanic potonuo zbog pozicije Mjeseca

Sarajevo-x.com
Brod Titanic je možda potonuo zbog pozicije Mjeseca. Nesreća se dogodila kada je ogromna santa leda oštetila brod sa strane, međutim naučnici tvrde da je santa leda pomjerena sa uobičajene i predvidljive putanje zbog izuzetne pozicije Mjeseca u odnosu na Sunce, tvrde naučnici.

U noći katastrofe koja se smatra najvećom pomorskom nesrećom ikada, Mjesec u 1.400 godina nikada nije bio bliži Zemlji kao tada. Brod za koji se vjerovalo da ne može potonuti, prepolovio se i potonuo 14. aprila 1912. godine.

Oko 1.500 ljudi je smrtnao stradalo u hladnim vodama.

"Naravno, glavni uzrok potonuća je to što je u brod udarila ogromna santa leda, međutim ono što smo mi dokazali jeste da su položaj Mjeseca i njegova gravitacija odvukli ledenu santu sa njenog kursa i naveli je da udari u brod. Titanic nije usporio uprkos tome što je 'primio nekoliko poruka'", rekao je profesor Donald Olson sa Univerziteta u Texasu.

Profesor Olson je dodao da je sudbina Titanica možda bila zapečaćena prije četiri mjeseca, kada je bila kombinacija punog Mjeseca i kada su pokrenute velike plime koje su utjecale na pokretanje ledenih santi od kojih je jedna kasnije i presudila jednom od najslavnijih brodova, prenosi američki portal Huffington Post.