Istraživanje
0

Tinejdžerski seks donosi depresiju

Sarajevo-x.com
Seks tokom tinejdžerskih godina može dovesti do lošeg raspoloženja, promjena u razvoju mozga i manjka reproduktivnog materijala, tvrde naučnici.

Američki istraživači su otkrili da se te promjene mogu dogoditi, jer seksualno iskustvo dolazi prije potpunog razvitka mozga. "Prerani seks ne može proći bez posljedica", kažu naučnici. Oni svoje zaključke temelje na proučavanju hrčaka koji su imali seksualnu aktivnost.

Podijelili su hrčke u tri grupe - stare 40 dana (što je kao16-20 ljudskih godina), stare 80 dana i one koji se nisu parili. Poslije su pratili raspoloženje tih životinja te ustanovili da ''rani tinejdžerski seks'' može negativno utjecati na njih.

Naprimjer, hrčci stari 40 dana nisu mogli plivati punom snagom nakon što bi ih stavili u vodu, što može biti znak depresije ili tjeskobe. Štaviše, istraživači su otkrili da je rana seksualna aktivnost također utjecala na mozak i smanjenje reproduktivnog materijala. Ipak, istraživači koji su radili na studiji ističu kako ovi rezultati ne moraju biti primjenjivi na ljude, jer su hrčci manje komplikovani.

Dodao je kako za potpune zaključke treba još istraživanja među ljudima i životinjama, ali da ovo istraživanje svakako nije zanemarivo, prenio je Daily Mail.