Istraživanje
0

Testosteroni "ubijaju" suosjećajnost

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Britanski i holandski istraživači došli su do zanimljivog otkrića - davanjem male doze muškog spolnog hormona testosterona ženama učinili su ih manje suosjećajnim prema drugima.

Njihovi rezultati, objavljeni u časopisu PNAS, osnažili su teoriju po kojoj je ovaj hormon značajan u razvoju autizma. Šesnaest volonterki koje su dobile dozu testosterona imale su smanjenu sposobnost "čitanja" raspoloženja s lica koja su im prikazivana.

Žene, logično, u prosjekuimaju niži nivo testosterona nego muškarci, a kod 16 volonterki koje su dobile dozu ovog hormona ispitano je da li to utječe na jedno od ključnih područja povezano s autizmom - sposobnost poistovjećivanja. U standardnim testovima za "čitanje misli", kad ispitanici ocjenjuju raspoloženje na osnovu izraza lica, žene se obično bolje snalaze od muškaraca. Međutim, uz dozu testosterona ta se prednost kod njih umanjuje.

Rezultati su također ukazali na značaj izloženosti testosteronima još u maternici. Kod muškaraca i žena postoje razlike i u dužini prstiju. Naime, kod muškaraca je kažiprst obično manji od prstenjaka, dok je kod žena približno isti ili veći od prstenjaka. Smatra se kako su te razlike nastale uslijed izloženosti testosteronima još prije rođenja. Stručnjaci su sad uzbuđeni jer su zaključili da nivo testosterona čini razliku još prije rođenja, a kasnije utiče na um. Drugi, pak, pozivaju na oprez te naglašavaju da su potrebna još neka testiranja, prenio je BBC.