Istraživanje
0

Testosteron žene čini skeptičnijim prema muškarcima

Sarajevo-x.com
Žene postaju skeptičnije nakon što prime dozu hormona testosterona, pokazala je nova studija.

Tokom istraživanja, "naivne" žene su fotografije lica ocjenjivale kao manje povjerljive nakon primanja testosterona u poređenju sa onima koje su primile placebo. Međutim, testosteron nije djelovao na one žene koje su prirodno bile manje povjerljive, objavili su naučnici.

Testosteron mogao bi poslužiti kao balans oxycitinu, hormonu koji se povezuje sa društvenim zbližavanjem i povjerenjem, pokazuje istraživanje.

Studija je također dala podršku ideji da testosteron utječe na ljudsko ponašanje ne samo kroz povećanje agresivnosti, već i motivisanje ljudi da poboljšaju svoj status u društvenoj hijerarhiji i postanu socijalno dominantni.

"Da bi bili uspješni u nadmetanju morate biti britki, ali morate biti i društveno britki, a da bi bili društveno britki nije pametno vjerovati ljudima koje ne znate", rekao je Jack van Honk sa Univerziteta u Cape Townu za LiveScience.

Van Honk i njegove kolege dali su testosteron i placebo 24 žene prosječne dobi od 20 godina. Provedene su dvije ture eksperimente tako da su sve žene dobile obje supstance.

U istraživanju su učestvovale samo žene, jer se efekti testosterona bolje proučavaju na ženama. Njima je prikazano 150 nepoznatih lica koja su ocjenjivali na skali od -100 do 100. Potom su podijeljene u dvije grupe (povjerljive i nepovjerljive) na osnovu toga kako su ocjenjivale lica na placebu.

Žene iz grupe "povjerljivih", za deset bodova manje su ocjenjivali lica pod utjecajem testosterona.