Nauka
0

"Tata-domaćica" loše utječe na razvoj muške djece

Sarajevo-x.com
Novo britansko istraživanje je pokazalo da muškarci koji ostaju kući kako bi se brinuli za djecu, imaju loš utjecaj na mušku, ali - začuđujuće, ne i na žensku djecu. Prema ovoj studiji, dječaci sporije uče i manje su spremni na usvajanje novih znanja i vještina od dječaka koje "odgajaju" majke.

Prema novom britanskom istraživanju, čini se da tate koje ostaju u kući kako bi se bavili domaćinstvom i odgojem djece, bez obzira koliko dobri bili, ne utječu pozitivno na svoje sinove.

Dječaci koje su "odgajale" tate, sporiji su u sazrijevanju, usvajanju informacija i znanje te općenito učenja. Ipak, ono što je zanimljivo, ovakav utjecaj tate ne ostavljaju na djevojčice - čiji je progres jednako dobar kao i kada ih odgajaju majke.

Istraživači su ovo istraživanje radili na čak 6.000 porodica u kojima je muškarac bio "domaćica", a žena ona koja "zarađuje", izvijestio je britanski Daily Mail.

"Ne bi se trebalo uzeti zdravo za gotovo mijenjanje tradicionalnih uloga muškarca i žene. Djeca iako ne znaju razliku, osjećaju da je nešto drugačije. Otkrili smo da dječaci nazaduju kada ih odgajaju muškarci, ali se isto ne može reći i za djevojčice", izjavila je doktorica Elizabeth Washbrook sa Bristol Univerziteta, koja je učestvovala u izrađivanju ove studije.