Nauka
0

Tanka je granica između ludila i genijalnosti?

Sarajevo-x.com
Vjerovatno postoji određena veza između kreativnosti i mentalnih poremećaja, ali je ona drugačija od općenite predstave. Naime, postoji rasprostranjeno uvjerenje da je ludilo jedna od čestih osobina genijalnih ljudi. Međutim, neki psiholozi vjeruju da ludilo ne pomaže genijalnom umu.

Kao i kod mentalnih poremećaja, postoji nešto misteriozno i neobjašnjivo i kod kreativnih procesa. Svaka kreativna procedura sadrži dvije osnovne komponente – talent i tehnika. Značajna stavka potrebna za bilo koji kreativni rad jeste i ustrajnost, a to zasigurno nije osobina mentalno poremećenih osoba.

Psiholog Mihaly Csikszentmihalyi 40 godina svoga radnog vijeka posvetio je izučavanju kreativnih procesa. On naglašava značaj ustrajnosti kod kreativnog rada i objašnjava da ostvarenje neke genijalne ideje zahtjeva dugogodišnju disciplinu i mukotrpan rad koji nikako ne idu uz mentalne poremećaje.

Iako se psiholozi ne slažu baš sa tezom da je svaki genije i pomalo lud, uobičajeno je da se kod izuzetnih kreativaca često javlja anksioznost i depresija. Ozbiljne depresije javljaju se čak deset puta češće kod muzičara nego kod običnih ljudi.

Prvi dokazi da ludilo nema apsolutno nikakve veze sa genijalnošću predstavio je psiholog Robert Weisberg. On je radio sa njemačkim kompozitorom Robertom Schumannom koji je cijelog života patio od teške depresije. U najgorim periodima bolesti, Schumann je najviše pisao. No, kvanititet nije bitniji od kvaliteta, kako kaže Weisberg koji smatra da su najbolja Schumannova djela nastala kada ovaj nije bio u depresiji, a ona nastala tokom bolesnih perioda bila su obična i ni po čemu posebna.