Na tragu velikog otkrića
0

'Tajne' 37 hiljada godina starog mamuta

Sarajevo-x.com
Zahvaljujući pronalasku smrznute bebe mamuta u arktičkim tundrama naučnici će uskoro moći imati puno više podataka o ovoj izumrloj vrsti.

Otkriće savršeno očuvanog tijela mamuta nazvanog Lyuba koje je više od 37 hiljada godina počivalo u arktičkim tundrama izazvalo je veliku euforiju među naučnicima koji se nadaju da će pomoću ovog otkrića uspjeti odgonetnutni do sada nerazjašnjene tajne mamuta.

Analizirajući sadržaj želuca naučnici su otkrili čime su se hranili ovi takozvani vlaknasti mamuti, a sudeći po do sada 'otkrivenim' rezultatima mamut Lyuba je bio savršenog zdravlja i još uvijek naučnici nisu utvrdili tačan uzrok njegove smrti.

"Između zuba pronašli smo naslage minerala i masnoće što ukazuje na to da je ishrana mamuta bila veoma dobra. Ovaj pronalazak će nam omogućiti da dođemo do podataka o tome radi čega su mamuti izumrli, odnosno da li je njihov nestanak zaista bio uvjetovan klimatskim promjenama ili je čovjek taj koji snosi odgovornost za njihovo izumiranje", kazao je Fisher Dan palaentolog sa Univerziteta u Michiganu.

Tijelo mamuta je 2007. godine u Sibiru sasvim slučajno pronašao Yuri Khudi, a kada je to kazao direktoru lokalnog muzeja ova vijest je postala glavna tema među svim naučnicima.

Tokom protekle dvije godine naučnici iz SAD-a, Japana i Rusije radili su istraživanja na tijelu mamuta, a njihovi rezultati će uskoro biti prikazani na National Geographic Channelu.

Prije nekoliko godina u Sibiru su također pronađeni ostaci tijela mamuta, no niti jedan nije bio očuvan kao ovaj, s toga naučnici nisu mogli dobiti sve potrebne podatke.

Naučnici sada žele uporediti DNK mamuta Lyuba sa deoksiribonukleinskom kiselinom ostalih pronađenih mamuta, te se nadaju da će u skorijoj budućnosti biti u mogućnosti i klonirati mamuta umećući genetski materijal iz zamrznutih mamuta u tijelo današnjeg slona.