Istraživanje
0

T-Rex je imao najjači ugriz

Sarajevo-x.com
Tyrannosaurus rex je imao najmoćniji ugriz od svih živih bića koja su ikada živjela na planeti Zemlji, tvrde naučnici. Prethodni rezultati su pokazivali da je ugriz T-rexa bio blaži od ugriza aligatora, ali nakon istraživanja je utvrđeno da je dinosaur imao mnogo jači ugriz nego što se mislilo.

Mjerenjem zasnovanim na laserski skeniranoj lobanji T-rexa je ustanovljeno da je jačina njegovog ugriza bila ekvivalentna težini jednog slona od tri tone. Rezultati su objavljeni u žurnalu Biologija.

"Digitalizirali smo lobanju laserskim skenerom, tako da smo imali 3D model lobanje i računar koji je uradio većinu mjerenja. Mapirali smo mišiće i dodali snagu, a zatim smo dobili rezultate", rekao je profesor Karl Bates koji je sa svojim kolegom Peterom Falkinghamom sa Univerziteta u Manchesteru izvršio mjerenje, prenosi BBC.

Naučnik Bates je dodao da su mjerili jačinu u trenutku kada su se zubi sudarili i da je najveća sila ujeda bila između 30 i 60 hiljada njutna, što je jednako udaru koji bismo osjetili kada bi slon sjeo na nas.

Prema prethodnim mjerenjima jačina je bila od osam do 13 njutna. Sa porastom veličine lobanje, pojačava se masa, a samim tim i jačina ugriza.