Eksperti
0

Svjetska populacija tigrova mogla bi nestati za 12 godina

FENA
Svjetska populacija tigrova uskoro bi mogla biti istrijebljena zbog krivolova, smanjenja njihovih prirodnih staništa i korištenja dijelova tigrovog tijela u istočnjačkoj medicini, upozorili su eksperti u petak.

Glasnogovornica organizacije World Wildlife Marie von Zeipel izjavila je da je najveća svjetska mačka najugroženija životinjska vrsta i da bi se mogla suočiti s nestankom u roku od 12 godina. Organizacija procjenjuje da u prirodi ima samo 3.200 tigrova, dok je von Zeipel primjetila da se svjetska populacija tigrova smanjila za 97 posto u posljednjih 100 godina.

"Ukoliko se nešto drastično ne promijeni, ovaj trend pada populacije kreće ravno ka katastrofi", izjavila je ona.

Njeni komentari uslijedili su nakon što je ta organizacija za zaštitu prirode organizovala seminar u Stockholmu o istrebljivanju divljih tigrova.

WWF trenutno predvodi kampanju na udvostručenju broja tigrova do 2022. godine. Organizacija je zatražila od zemalja da pomognu u zaštiti staništa tigrova i sprječavanju krivolova.

Rusija, koja ima svoju populaciju Amurskih tigrova, održat će globalni samit o tigrovima idućeg mjeseca.

Premijer Vladimir Putin bit će domaćin četverodnevnog sastanka u St. Petersburgu, kojem će prisustvovati eksperti za prirodu i delegati iz 13 zemalja u kojima se tigrovi još mogu naći u divljini.